Turvallisuustiedote valjaslukoista

Päivitetty 21.11.2000

British Hang Gliding and Paragliding Association Ltd on julkaissut turvallisuustiedotteen koskien valjaslukkoja.

Alkuperäisen turvallisuustiedotteen saat tästä linkistä (englanninkielinen).Edellämainitun turvallisuustiedotteen olennaiset osat suomennettuna:

VALJASLUKOT

Apco ja System X -valjaita koskevan valjaslukko-ongelman tarkempi tutkinta on saanut meidät laajentamaan aiemmin antamaamme turvallisuustiedotetta. Kyseisissä lukoissa, jotka ovat useimmiten purppuranvärisiä, on leima 12kN. Niitä käytetään ainakin Apco Contour ja System X Jet valjaissa. Kuitenkaan kaikki lukot eivät välttämättä ole purppuranvärisiä, ja niitä voi olla käytössä myös muissa kuin edellämainituissa valjaissa.

Jos sinulla on käytössä samannäköisiä lukkoja kuin kuvassa, sinun tulisi testata huolellisesti, saako mikä tahansa kuormituksen, vääntämisen tai vedon yhdistelmä lukon aukeamaan. Pidä lukkoa edessäsi kuten se olisi kiinnitetty valjaiden rintahihnassa tai reisihihnoissa ja yritä vetää lukkoa auki. Ylläpidä veto ja yritä vääntää lukon uros-puoli irti liitoksesta, käyttäen ylös-alas liikkeitä, vastaten kuormitusta ja liikkeitä joita rintahihnaan kohdistuu pilotin käyttäessä painopisteohjausta tai reisihihnoihin kun hän valmistautuu laskuun tuloon. Kokeile useita kertoja.
Tarvittava vetovoima on noin 4-12 kg.

Lukot jotka aukeavat, tulisi vaihtaa ennen seuraavia lentoja. Ole yhteydessä tarvittaessa valjaiden valmistajaan.

Lentäjien tulisi tiedostaa että pitkäaikainen huono kohtelu, kuluminen, korroosio, saastuminen saattaa aiheuttaa pikalukkojen vioittumisen. Pikalukkoja käytetään sekä riippu- että varjoliitimien valjaissa ja pilottien tulisi sisällyttää lentoonlähtötarkastuksiinsa "vedä&heiluta"-testi varmistaakseen että kaikki lukot ovat varmasti kiinni.


Lisäinfoa Paratronicilta Apco-valjaiden omistajille

Apco on käyttänyt kyseisen kaltaisia lukkoja ainakin Sillhouette, Silhouette/Cygnus ja Contour -valjaissa.

Suurenna kuva klikkaamalla (102 kb)
Samannäköisiä lukkoja on kahta mallia. Eri mallit voit erottaa helposti, toisen naaras-puolen kokoonpanossa on käytetty putki-tyyppisiä niittejä, toiset ovat umpiniiteillä kokoonpantuja. Väri voi vaihdella. Vikaa on havaittu vain umpiniiteillä tehdyistä lukoista, joissa on merkintä "12 KN". Testaa kuitenkin kaikki lukot edellämainitun ohjeen mukaisesti.

HUOM ! Kun testaat lukkoja, pidä kiinni vain hihnoista, älä itse lukoista. Lentäessäsikin kaikki lukkoihin välittyvät voimat kulkevat hihnojen kautta, joten jos pidät kiinni lukoista, tilanne ei siten vastaa todellisuutta ja se saattaa vääristää tuloksiasi suuntaan tai toiseen.

Kun olet testannut valjaasi, ilmoita tuloksista vaikka sähköpostilla.

Jos vastaasi tulee viallisia lukkoja, jotka aukeavat, niin kerro myös onko kyse reisi- vai rintahihnan lukosta, onko lukossa käytetty putkiniittejä vai umpiniittejä, minkä värinen lukko on ja mitä merkintöjä siinä on vai onko merkintöjä ollenkaan. Ilmoita myös valjaidesi malli, sarjanumero ja valmistusajankohta, nämä tunnistetiedot löytyvät Apcon valjaista selkätaskun sisältä.

Ilmoita testituloksesi myös siinä tapauksessa, ettei vikaa löydy!

HUOM !! Älä sekoita tätä asiaa toiseen ongelmaan, joka on esimerkiksi talvella kaikkien lukkojen riesana mallista tai valmistajasta riippumatta. Jos lukkoon pääsee lunta, jäätä, puolet haalareistasi tai muuta "ylimääräistä", niin silloinhan lukko kuin lukko on epävarma, eikä välttämättä pysy kiinni.


Muiden valmistajien valjaat

Mikäli valjaissasi on kyseisen kaltaisia valjaslukkoja, testaa myös ne. Mikäli vikoja löytyy, ilmoita myös niistä vastaavat tiedot.

Havainnot

Tähän mennessä (21.11.2000) ilmoituksia on tullut noin 10:ltä sellaisten valjaiden (Apco ja muutamia muitakin) omistajalta, joissa kyseisiä "12 KN"-merkinnällä varustettuja lukkoja on käytetty.

Näistä ainuttakaan kunnolla kiinni laitettua ei ole saatu auki testauksessa. Avautumisongelmia on ollut, mutta kaikki ovat johtuneet siitä, että lukkoa ei ole painettu kunnolla kiinni saakka. Kannattaa siis ehdottomasti sisällyttää lentoonlähtötarkastuksiin "vedä&heiluta"-testi varmistaakseen että kaikki lukot ovat varmasti kiinni.

Lisäksi on yksi ilmoitus, ettei lukkoa saanut auki lainkaan, syynä jäätyminen talvella.

Paratronic Oy, Heikkiläntie 26, 63130 Mäyry, Finland
Puh. 0400 - 297 526
avoinna ma-pe klo 9.00 - 16.00
paratronic@paratronic.fi
www.paratronic.fi
© 2005 - 2017 Paratronic Oy

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%


Paratronic Oy, AAA-luottoluokitus    Paratronic Oy, Suomen vahvimmat   Paratronic Oy, harmaata taloutta vastaan