Varjoliitäminen

Varjoliitimellä startataan joko isosta rinteestä/vuorelta, tai kuten pohjanmaan lakeuksilla mäkien puuttuessa, hinaamalla. Hinaus tapahtuu talvisin useimmiten järvien jäiltä moottorikelkalla tai autolla lumitilanteesta riippuen, kesäisin lentokentiltä, suurilta pelloilta tai turvenevoilta. Hinausnarun pituus on yleensä noin 1-1.5 kilometriä.

Hinauksessa saavutetaan kelistä riippuen yleensä noin 300-500 metrin korkeus, joskus hinauksessa päästään jopa yli kilometriin. Hinauksen jälkeen etsitään termiikkejä (nousevia ilmavirtauksia), joiden avulla päästään Suomen olosuhteissa parhaimmillaan 2-3 km korkeuteen. Pisimmät vapaat matkat Suomen olosuhteissa ovat olleet huippulentäjillä jopa yli 150km.

Koulutus

Varjoliitäminen on ilmailulainsäädännön alaista toimintaa, johon annetaan koulutusta useissa kerhoissa eri puolilla Suomea. Koulutus tapahtuu Suomen Ilmailuliiton laatimien ohjeiden mukaan koulutusluvan omaavien kerhojen toimesta. Ilman koulutusta varjoliitämistä ei saa, eikä kannata harrastaa. Lajissa on kuitenkin olemassa riskinsä, joita voidaan välttää vain koulutuksessa saatuja oppeja noudattamalla. Laji saattaa näyttää helpolta, mutta se on helppoa vain kun sen osaa. "Itseopiskelu" ei yleensä hyvin pääty. Koko Suomen kouluttavien kerhojen yhteystiedot löydät esimerkiksi Suomen Ilmailuliiton sivuilta.

Jos olet etelä-pohjalainen, niin vilkaisepa kerhomme, Etelä-Pohjanmaan Riippuliitäjät ry:n sivuja. Kerhossamme koulutetaan niin riippu- kuin varjoliitäjiäkin. Koulutus kerhossamme tapahtuu pääsääntöisesti talvella, uudet kurssit alkavat yleensä joulukuussa. Lentämään päästään jo hyvin alkuvaiheessa, kunhan järvet jäätyvät ja keli on sopiva.  Kerhomme järjestää myös kilpailuja.

Koulutusvaiheessa käytetään yleensä kerhon liidinkalustoa, joten omia varusteita ei tarvitse vielä alkuvaiheessa hankkia. Koulutuksenkin jälkeen voi käyttää kerhon kalustoa, mutta useimmiten lentäjät hankkivat omat varusteet kun "kelppari" on taskussa.

Mikäli vasta harkitset varjoliitäjän "uraa", sinun ei kannata vielä varusteista tarkkoja tarjouksia kysellä, koska vasta koulutuksen edistyessä pystyt arvioimaan mitä haluat ja tarvitset. Budjetointiasi varten yleisesti ottaen uudet ensimmäiset varusteet sisältäen kaiken lentouran alkuvaiheessa tarvittavat (liidin, valjaat, pelastusvarjo, mittari, hinauskytkin, yms) maksavat tasosta ja tilipehöörien määrästä riippuen noin 2500 - 5000  €. Käytettyjä tietysti saa halvemmalla kunhan sopivia vaan sattuu vastaan tulla. Varusteiden kestoikä on hyvin pitkälle materiaaleista, käsittelystäsi ja käytöstäsi riippuvainen, arvioita voi heittää väliltä 5-20 vuotta.
Paratronic Oy, Heikkiläntie 26, 63130 Mäyry, Finland
Puh. 0400 - 297 526
avoinna ma-pe klo 9.00 - 16.00
paratronic@paratronic.fi
www.paratronic.fi
© 2005 - 2017 Paratronic Oy

Kaikki hinnat sisältävät arvonlisäveron 24%


Paratronic Oy, AAA-luottoluokitus    Paratronic Oy, Suomen vahvimmat   Paratronic Oy, harmaata taloutta vastaan